Бягство от войната само с дрехите на гърба си

Семейство с 8 деца вече отдъхва в Русе
4 мар 2022 18:08, Петя Славова
56

Да избягаш само с дрехите на гърба си - семейство с 8 деца успява да се спаси от войната в Украйна. Напуснали са страната преди седмица, а след като си отдъхнат в Русе, ще продължат пътя си, за да търсят подслон и препитание.
Още по темата

10-членното семейство на Ярослав е от Харков и до 24 януари живеят абсолютно нормален живот. Имат къща, работа и много радост. Но изведнъж всичко се преобръща.

"На 24 февруари в 05:00 ч. ние се събудихме от страшен взрив от детската стая, дойдоха децата и попитаха: "Татко, мамо какво ще правим, започна война". Взривовете продължаваха, бяха видими и на сутринта, и много голям дим", сподели Ярослав пред Bulgaria ON AIR.

Мъжът разказва, че веднага са взели решение да тръгнат, като вземат набързо документи и само най- необходимото. Отправят се към пограничен град на Молдова при роднини. Там остават два дни в едно мазе, взимат храна и продължават да бягат през Молдова в Румъния, докато не стигат в България след седмица на бягство и страх.

"Днес става една седмица, откакто ние си тръгнахме от вкъщи, оттогава не сме спали толкова добре, колкото тази нощ, много добре се чувствахме, закусихме и тепърва ни предстои дълъг път", допълни той.

Русенецът Давид Александров помага на бежанци, като ги настанява на различни места в страна. Но тук среща сериозен проблем.

"Разбира се, имахме един сериозен проблем, 8 деца и 2 възрастни - 10 човека се настаняват изключително трудно, за това искам още тук да благодаря на фондация "Направи добро за непознат" и на Nettworx за това, че се включиха и ни помогнаха да намерим този прекрасен хотел", коментира съпредседателят на Сдружение "РОД Интернешънъл" Давид Александров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
2
 
! Отговори
Давид Александрлв преди 2 години
Много анонимни коментари. Майката е над 30 годишна, просто е доста младолика. Всичките деца са нейни. Хората имат български корени, в Украйна има много големи семейства с по 10 и повече деца. Аз ги посрещнах и видях с очите си. Видях сълзите им и чух лично историята им. Следете на rod-BG
44
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"тя майкатa на 25 максимум, а има едно там на 12-13 години." - Най-вероятно не всичките деца тя ги е раждала. Вероятно друга е биологичната майка на някои от тях.
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доктор Иванов, написал съм си телефона. Обадете ми се!
42
0
 
12
 
! Отговори
До 50: преди 2 години
Аз съм доктор Иванов, началник на отделение в клиниката в Карлуково. Позвъни на спешна помощ и аз ще пратя санитарите да те вземат.
41
5
 
8
 
! Отговори
Близо до Русе преди 2 години
Браво! Осем дечица, симпатяги. Мога да им предоставя временно и безвъзмездно стара селска къща в Ряхово, но не знам дали ще им хареса. Телефонът ми е 0899132978, нула осем девет девет, сто тридесет и две, девет седем осем.
40
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Възможно е и да е фалшива новина
39
1
 
17
 
! Отговори
До : 42 преди 2 години
Няма страшно ....КИРО ще пореже още малко нашите богати пенсионери и....готово !!!! ЩЕ СЕ хили от екрана и пак ще са му виновни младите от ГЕРБ !
38
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Следващото планирано от НАТО разширяване, след приемането на Украйна, беше приемането на Камчатка и Чукотка.
37
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АБЕ КАКВО Е ТОВА ДЕСЕТ ЧЛЕННО СЕМЕЙСТВО ОТ УКРАЙНА .....ПРИЛИЧА МИ НА НАШИТЕ РИМЛЯНИ ???
36
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре е да си бежанец в България 1200лвл на месец. А работещите българи рядко стигат 1000лв да не говорим за пенсионерите.
35
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това ми прилича на хубава работа, ама катунарска.
34
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на украинците, и ние трябва да раждаме повече, защото стнахме малцинство в собствената си държава!
33
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Полезен урок за НАТО: Който го е страх от Мечка, не ходи в Украйна.
32
1
 
13
 
! Отговори
убиец преди 2 години
Панталонът ти има цип, бе ъгъл изкривен. Закопчавай го понякога.
31
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щото знаят, че тук сме ларж, богати сме, ще ги облечем, нахраним, приютим и даже ще се бием срещу руснаците. Как можахте да ни въвлечете в спора между две страни? Как можахте да си набутате носовете където не ви е мястото????
30
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Половината от руската армия при освобождението ни е била от украйнци.Дължим им нещо...Засрамете се.
29
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да бъдем много, ама много внимателни с тези. Пълно разследване и ако са били част от нацистките батальони и формации, незабавно изгонване от България. Има голяма опастност да напълним държавата с нацистчета. В този случай по-добре сирийски бежанци, отколкото фашизирани фанатици.
28
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре са дошли в България всички хора ненавиждащи вартварщините на сибирската империя и злото джудже! България трябва да приеме поне 2 милиона украинци за да се преориентира манталитета на населението и да стане западна държава !
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Относно приемането на Украйна в Европейския съюз. Вижте, другари, ние искаме Русия да фалира, не Европейския съюз. Другарката Урсула и другарят Байдън знаят какво правят, а друго говорят.
26
5
 
9
 
! Отговори
nvm преди 2 години
То всичко е много хубаво,но защо сирийци и афганистанци ги третираме като престъпници преследваме ги с полиция военнихеликоптери и др.Настаняваме ги в лагери.А тези хорица напоени със света вода ненапита ги настаняваме в хотели къщи и др.Едните са изгонени от USA.Другите от RF.